Dorpsstraat 608
1723 HJ Noord-Scharwoude

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur

Werknemers genieten een grote bescherming in het recht, omdat zij een afhankelijke en zwakkere positie innemen tegenover de werkgever. Hoe creatief werkgevers zijn om die beschermende regels te omzeilen, doet zelfs mij als ervaren arbeidsrechtelijke advocaat verbazen.

Laatst mocht ik een cliënte bijstaan wiens arbeidsovereenkomst van zes maanden inmiddels al twee maal stilzwijgend was verlengd. Cliënte had daarmee inmiddels rechtens een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur, maar realiseerde zich dat niet. Sterker, zij dacht nog steeds op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur te werken.
Haar werkgever wilde zijn bedrijf verkopen en de potentiële koper wilde het bedrijf liever zonder personeel overnemen, althans niet gebonden zijn aan alle rechten die de werknemers hadden opgebouwd. Aldus stond de werkgever voor een probleem: hoe kom je van een goed functionerend personeelslid af? Creatief bedacht de werkgever het volgende. Hij vertelde de werknemer dat hij zijn bedrijf zou beëindigen, maar dat hij haar tot de beëindiging graag in dienst wilde houden. Daarvoor moest de laatste arbeidsovereenkomst (verlenging nummer drie) “even goed vastgelegd worden” en zo bood de werkgever de werknemer een arbeidsovereenkomst met terugwerkende kracht aan voor de duur van negen maanden in plaats van zes maanden, waarbij de opzegging tegen het einde daarvan direct ook werd vastgelegd. Direct na het tekenen zei de werkgever al “dat was niet zo slim van je, je hád een overeenkomst voor onbepaalde tijd”. Zo kwam cliënte bij mij.

We startte een procedure tegen de voormalig werkgever om de overeenkomst van negen maanden te vernietigen en aanspraak te maken op de overeenkomst voor onbepaalde duur. Daags voor de zitting werd de overnamepartij bekend en ontstond het belang ook die in de procedure te betrekken i.v.m. voortgezet dienstverband. Immers, de nieuwe werkgever is niet gebonden aan de uitspraak tegen de oude werkgever. Om te voorkomen dat cliënt in een vacuüm van argumenten zou kunnen worden getrokken, besloten we ook de nieuwe werkgever voor het kort geding op te roepen. Hierover hadden wij uiteraard contact met de kantonrechter, die geen enkel bezwaar had. Dit bleek een goede zet te zijn geweest, de werkgever zag een procedure niet zitten en partijen – cliënte, voormalig werkgever en nieuwe eigenaar – kwamen tot een goede overeenstemming.

Bent u werkgever of werknemer en heeft u behoefte aan een goed advies op het gebied van arbeidsrecht? Mr. Hermes is gespecialiseerd op arbeidsrecht en ook lid van de VAAN (Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland), neemt u gerust contact met ons kantoor op, wij staan u graag bij tegen scherpe uurtarieven of op toevoeging.

mr. L.N. Hermes
Molenaar en Hermes advocaten te Noord-Scharwoude
Telefoonnummer 0226-748048
www.mhadvocaten.nl

UITGELICHT