Dorpsstraat 608
1723 HJ Noord-Scharwoude

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij het slachtoffer via een telefoongesprek of e-mail wordt benaderd “namens de bank”. Soms bevatten deze e-mails talloze taalfouten en is eenvoudig alleen al daar aan te zien dat het bericht niet authentiek is, maar regelmatig zijn de berichtgevingen ook in foutloos Nederlands geschreven. De personen aan de telefoon zijn doorgaans uiterst correct en bellen exact conform afspraak op een later moment terug.

Menig consument heeft door de benadering niet door dat zij te maken hebben met fraudeurs, oplichters en trappen in de verleiding om gegevens af te staan. Alle mediacampagnes ten spijt, nog altijd worden consumenten op grote schaal slachtoffer van deze vorm van fraude.

Recent heeft het Klachten Instituut Financiële Instellingen twee belangrijke uitspraken gedaan waarbij geoordeeld werd dat de bank, ondanks de media-aandacht, gehouden werd een deel van de schade te vergoeden. Het KIFID oordeelde terecht dat van een bank meer mag worden verwacht in het kader van het beschermen van de consument nu de huidige beschermingen duidelijk onvoldoende werken. Het KIFID wees op bijvoorbeeld een daglimiet of tijdvertraging.

In onze ogen zijn deze uitspraken terecht. Daar waar banken consumenten maximaal bewegen over te stappen naar internetbankieren, door handmatige overschrijvingen uit te roeien maar ook bankfilialen massaal te sluiten, mag verwacht worden dat die snelweg wel heel goed beveiligd is. Iedere consument kan in een onbewaakt ogenblik worden overgehaald en denkt wellicht achteraf “hoe kon ik dat niet zien”.

Deze uitspraken kunnen voor meerdere consumenten bruikbaar zijn om een deel van hun schade op de bank te verhalen. Er zal altijd een deel voor eigen rekening blijven, een consument heeft bij het afgeven van geheime codes altijd een eigen verantwoordelijkheid. Dat betekent niet dat de consument deze vorm van schade geheel zelf hoeft de dragen.

Bent u zelf het slachtoffer van phishing? En wilt u weten of u uw schade (al dan niet deels) kunt verhalen op de bank? Neemt u dan vooral contact op met een van onze medewerkers.

mr. L.N. Hermes
Molenaar en Hermes advocaten te Noord-Scharwoude
Telefoonnummer 0226-748048

UITGELICHT