Het delen van foto’s op social media is een alledaagse praktijk geworden voor veel mensen over de hele wereld. Voor veel ouders is het plaatsen van foto’s van hun kinderen op platforms zoals Facebook, Instagram en Snapchat een manier om momenten vast te leggen en te delen met vrienden en familie.
Omdat dit zo normaal is geworden, zullen veel ouders er dan ook niet bij stil staan dat, als je gezamenlijk gezag hebt, beide ouders hun toestemming moeten geven voor het online plaatsen van een foto of filmpje van hun kind. Als je ex-partner zonder jouw toestemming tóch online een foto van jullie kind plaatst, kun je de rechter verzoeken om je ex-partner te bevelen om tot verwijdering van de foto over te gaan. Dat je daar niet lichtvaardig toe moet overgaan, blijkt uit onderstaande uitspraak van de rechtbank Gelderland:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBGEL:2024:85
Het geschil draaide om de vraag of moeder het recht had om foto’s van hun kind op social media te plaatsen zonder toestemming van vader. Vader stelde dat dit een inbreuk vormde op de privacy van hun kind, terwijl moeder volhield dat zij hier het recht toe had, gezien haar rol als ouder en de al jarenlang bestaande praktijk van het delen van foto’s op social media. Vader heeft de rechtbank verzocht om moeder te verbieden om foto’s van hun kind op social media te plaatsen en haar te veroordelen tot het verwijderen van alle foto’s op straffe van een dwangsom.
De rechter oordeelde dat vader weliswaar terecht bezwaar kon hebben tegen het plaatsen van foto’s van hun kind op social media, maar dat hij eerst in overleg hierover diende te gaan met moeder. Moeder heeft diverse aanbiedingen gedaan om vader tegemoet te komen. Zo heeft moeder aangeboden om geen foto’s te plaatsen waarop hun kind zichtbaar in beeld is. Ook gaf moeder aan dat zij bereid is vader toe te voegen als vriend en om vader mee te nemen in correspondentie om het account waarvan zij het wachtwoord niet meer heeft te laten verwijderen. Onder deze omstandigheden is volgens de rechtbank niet zonder meer elke foto die moeder op social media heeft geplaatst of wil plaatsen onrechtmatig.
Hieruit blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is om als gescheiden ouders samen met elkaar in overleg te blijven en niet te snel naar de rechter te stappen. Je blijft immers samen ouders van de kinderen. Hoe fijn is het voor de kinderen als dat in harmonie gaat. Gaat het bij jullie soms wat stroef in de communicatie, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij kunnen jullie bijstaan om dit te verbeteren. Dit kan op verschillende manieren: via mediation, via parenting coordination of door je ex-partner uit te nodigen voor een gesprek in het bijzijn van ons als jouw advocaat.