Gratis advocaat bij beëindiging gezag

Als ouders al langere tijd niet voor hun kinderen zorgen of er zorgen zijn over de wijze waarop ze dit doen, kan de Raad voor de Kinderbescherming een verzoek beëindiging gezag indienen. Dit is een ingrijpende maatregel, want u mag dan niet meer zelf beslissingen nemen over uw kind. De overheid bepaalt dan waar het kind woont, waar het naar school gaat en welke medische zorg het krijgt. Sinds 1 januari 2023 kunnen ouders die hiermee te maken hebben, gratis hulp van een advocaat krijgen. U krijgt automatisch een jeugdrecht-advocaat toegewezen vanuit de rechtbank. U mag ook zelf een advocaat kiezen, die u dan gratis kan bijstaan.

De regeling geldt op dit moment alleen voor gezagbeëindigende maatregelen, die op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming worden aangevraagd. De regeling geldt (nog) niet voor verzoeken tot uithuisplaatsing. De overheid overweegt dit per 1 juli 2023 ook in te voeren voor uithuisplaatsingen.

De regeling van een gratis advocaat geldt niet als de ene ouder verzoekt om de andere ouder uit het gezag te zetten. In dat geval moet u uw advocaat gewoon betalen. Het kan zijn dat u wel in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, waarbij u slechts een beperkte eigen bijdrage en een beperkt bedrag aan griffierecht verschuldigd bent.

Meer informatie kunt u hier vinden:

https://www.kinderbescherming.nl/actueel/nieuws/2022/12/21/rvdk-kosteloze-rechtsbijstand-ouders-bij-gezagsbeeindiging

Als u wilt dat wij u bijstaan in een procedure, neem dan contact op via 0226-748048.

Meer berichten

Ouderschapsplan APK

Het staat er standaard in: De ouders zullen dit ouderschapsplan jaarlijks met elkaar evalueren en daar waar nodig aanpassen. Maar

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op of stuur een berichtje.

Wij zijn hét advocatenkantoor in Langedijk en omstreken, met een West-Friese no-nonsense mentaliteit. Wij zijn toegankelijk, eerlijk en oplossingsgericht; onzinnige procedures, daar doen wij niet aan.

Onze locatie

Dorpsstraat 608
1723 HJ Noord-Scharwoude

Over ons

© Molenaar & Hermes Advocaten & Mediators