Dorpsstraat 608
1723 HJ Noord-Scharwoude
 • Molenaar & Hermes advocaten en mediators.
  Gespecialiseerd in Personen-
  en Familierecht en Arbeidsrecht .

  Lees meer

Molenaar & Hermes advocaten en mediators. Gespecialiseerd in Personen- en Familierecht en Arbeidsrecht.

Lees meer

Over ons kantoor

Wij zijn hét advocatenkantoor in Langedijk e.o., met een Langedijkse no-nonsense mentaliteit. Wij zijn toegankelijk, eerlijk en oplossingsgericht, onzinnige procedures doen wij niet aan.

Wij zijn goed in ons vak en ons motto is dan ook “wij kunnen het beter”.

Hiermee bedoelen we dat wij er steeds naar streven om onszelf te verbeteren om daardoor beter te worden dan andere advocaten.

Wij staan naast clienten uit Langedijk, de hele regio bij: Den Helder, Schagen, Hollands Kroon, Hoorn, Heerhugowaard, Alkmaar en natuurlijk ook daarbuiten.

team mhadvocaten
Uw zaak gaat ons aan het hart.
Wij zijn betrokken, we zullen ons maximaal inspannen om het beste resultaat te bereiken door overleg of door een procedure.

Onze advocaten

 • Luella Hermes

  Advocaat | Arbeidsrechtspecialiste

  Zoekt u een echt goede arbeidsrecht specialist?

  Zoek dan niet verder. Luella is zeer ervaren, doortastend en weet waar ze over praat.

  Luella is een gepassioneerd advocaat en mediator. Met haar bevlogenheid haalt zij het maximale uit elke zaak. Als specialist arbeidsrecht staat zij werkgevers, werknemers, ambtenaren en overheden op deskundige wijze bij. Maar ook op andere rechtsgebieden zoals ondernemingsrecht, verbintenissenrecht en familierecht is zij goed in wat zij doet.

  Wat zeggen clienten over Luella:

  Jeff K, Amsterdam

  Luella heeft heel goed aangevoeld wat voor mij belangrijk was en ik heb haar ervaren als een zeer goede partner met het juiste advies. Het ging mij namelijk niet om zo min mogelijk salaris betalen, maar dat zaken moet blijven kloppen: recht is recht en krom is krom.

 • Marina Molenaar

  Advocaat | Familierechtspecialiste

  Familierecht dat is een vak! Een vak dat Marina uitstekend beheerst.

  Marina is één van onze familierechtspecialisten.

  Marina is een slimme, scherpzinnige advocaat en mediator. Marina heeft verstand van cijfers, het geen essentieel is voor alimentatietekenen en verdelingen.

  Zij staat veelvuldig ondernemers bij in een familiekwestie of bij de ontvlechting van een onderneming. Maar ook op andere rechtsgebieden, zoals ondernemingsrecht, verbintenissenrecht, huurrecht en incasso’s is zij goed in wat zij doet.

  Wat zeggen clienten over Marina:

  Bert Wilms, Castricum

  Ter zake kundig, oprecht sympathiek, begripvol doortastend en oplossingsgericht. Zo heb ik Marina Molenaar leren kennen in een 2,5 jaar durende echtscheidingsprocedure. Top Familierecht advocaat.

 • Maartje Melissen

  Advocaat Familierecht, Strafrecht, Arbeidsrecht

  Maartje is bevlogen op diverse rechtsgebieden, waaronder famiierecht, strafrecht en arbeidsrecht.

  Maartje hanteert een professionele, menselijke benadering. Betrokken, rechtvaardig en no-nonsense zijn de drie belangrijkste punten die Maartje nastreeft in haar rol als advocaat. Hoewel de juridische aspecten voorop dienen te staan in zaken vindt Maartje dat ook de persoonlijke belangen duidelijk moeten meewegen.

Beslagvrije voet

Wanneer er beslag wordt gelegd op loon of uitkering (of een overheidsinstantie een schuld verrekent met de uitkering), dan mag een schuldenaar natuurlijk niet geheel zonder inkomen komen te zitten. Een stukje loon of uitkering zal altijd aan de schuldenaar toekomen om te kunnen voorzien in eerste levensbehoeften: de beslagvrije voet.

De wetshistorie van de huidige beslagvrije voet gaat terug naar de jaren zeventig. Op dat moment was het nog heel overzichtelijk: er werden veel minder schulden gemaakt en de bevoegdheden van overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders waren gering. Oftewel: beslag kwam nog niet zo vaak voor. Pas nadat beslag mogelijk werd op toekomstige loonbetalingen, beslag voor uitkeringen werd toegestaan, het aantal schulden toenam en tenslotte gerechtsdeurwaarders via het UWV de inkomstenbron kon achterhalen namen de beslagen een ware vogelvlucht.

Ondertussen was die beslagvrije voet echter helemaal niet zo eenvoudig meer. De beslagvrije voet is gekoppeld aan de bijstand. De bijstand heeft, net als de sociale wetgeving in het algemeen, de afgelopen decennia ingrijpende wijzigingen doorgemaakt. Dit alles ten koste van de ooit zo eenvoudige berekening van de beslagvrije voet. Vroeger had men op sociaal minimum een woning met een huur die daar goed bij paste, werd de huursubsidie rechtstreeks aan de verhuurder overgemaakt en had men bovendien nog het ziekenfonds. Inmiddels krijgt een gezin op sociaal minimum vier inkomsten: bijstand, zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebondenbudget en kan er ook nog sprake zijn van bronheffing door het Zorginstituut. Gevolg: de beslagvrije voet bestaat uit een basis met vier verhogingscomponenten en twee verlagingscomponenten. Daarbij is de koppeling met de bijstand op één punt al losgelaten: de kostendelersnorm geldt weer niet bij de beslagvrije voet waardoor sommige personen een lagere uitkering krijgen dan de beslagvrije voet. Volgt u het nog? Om de beslagvrije voet te kunnen berekenen is allerlei informatie van de schuldenaar nodig. Bijzonder want schuldenaren zijn nu niet echt geneigd samen te werken met een gerechtsdeurwaarder, als de schuldenaar al begrijpt wat van hem wordt verlangd.

Het is dan ook niet opvallend dat sociale raadslieden, de ombudsman en ook gerechtsdeurwaarders de noodklok luidden en de minister smeekten om een nieuwe beslagvrije voet. Met het preadvies van de gerechtsdeurwaarders in de hand, ging de minister aan de slag. Op 5 juli jongstleden presenteerde de minister het resultaat via een internetconsultatie. Het wetsvoorstel verbetert de huidige wet helaas slechts op één punt: de berekening wordt minder afhankelijk van informatie van de schuldenaar, overigens ten koste van de privacy van de huisgenoot/partner van de schuldenaar, maar daar lijkt niemand een punt van te (willen) maken. De berekening zelf wordt zo mogelijk nog complexer. Berekening met de wet in de hand wordt nagenoeg onmogelijk. Daar heeft de minister een oplossing voor: zij presenteert een nieuwe online rekentool, die overigens allang bestond bij de sociale raadslieden en de gerechtsdeurwaarders. Komt het wetsvoorstel daarmee tegemoet aan alle geluiden uit het veld? Nee. We wachten dus met spanning af wat de minister aan de kamer gaat presenteren en hoe de kamer daar op gaat reageren.

Bent u dienstverlener en heeft u behoefte aan een cursus over beslagvrije voet? Bent u schuldenaar en er van overtuigt dat u niet de juiste beslagvrije voet ontvangt? Ons kantoor kan u helpen tegen scherpe uurtarieven of op toevoeging.

mr. L.N. Hermes
Molenaar en Hermes advocaten te Noord-Scharwoude
Telefoonnummer 0226-748048
www.mhadvocaten.nl

Marco en Monique

Mr. Molenaar heeft onze belangen behartigd in een familiezaak. Tijdens het kennismakingsgesprek voelden wij ons gehoord en was ons al snel duidelijk dat Marina begreep wat we hadden doorstaan. Haar open en eerlijke benadering, haar empathie en deskundigheid naar ons én haar respectvolle houding in het voortraject en tijdens de zitting naar de "tegenpartij" heeft ons van het begin af aan en goed gevoel gegeven. Ons beschadigde gevoel in de advocatuur is daardoor hersteld. Dat de uiteindelijke beschikking onze wensen heeft vervuld danken wij dan ook aan Marina en haar medewerkers!. Dank voor de start van een nieuwe toekomst.

 • Ter zake kundig, oprecht sympathiek, begripvol doortastend en oplossingsgericht. Zo heb ik Marina Molenaar leren kennen in een 2,5 jaar durende echtscheidingsprocedure. Top Familierecht advocaat.
 • Marina heeft mij uitstekend bijgestaan bij het laten aanpassen van de alimentatie. Ze had goede tips over een belastingteruggave en de manier waarop we dingen zouden aanpakken. Marina reageerde altijd snel op vragen en hied de regie. Haar hulp heeft mijn vertrouwen in advocaten weer hersteld.
 • Ik wil mr. Seen bedanken voor al haar hulp omtrent een verzoek tot kinderalimentatie. Heel fijn hoe snel zij reageerde op al mijn vragen en hoe goed zij mij adviseerde. Ik hoop dat het niet meer nodig hoeft te zijn, maar mocht dat wel het geval zijn kom ik zeker weer bij haar terug
 • Wij zijn groot-pleegouders met voogdij. Mevrouw mr. Seen heeft ons geweldig bijgestaan in een complexe rechtszaak die de Raad van de Kinderbescherming (RvdK) in opdracht van de gemeente aanspande. Mede door haar heldere betoog werden zowel de RvdK als de Gecertificeerde Instelling (GI) door de jeugdrechter in Den Haag op de vingers getikt en wonnen wij de zaak glansrijk.
 • Ik ben zeer tevreden over het advocatenkantoor Molenaar & Hermes. Zij zijn zeer deskundig op het terrein van echtscheidingen heb ik ervaren. Meerdere keren ben ik met mijn advocaat bij de Rechtbank geweest en zij heeft voor mij het maximale er uit gehaald. Zij bewaken het proces goed en verstrekken de juiste informatie. Ik zal anderen zeker aanraden voor hun te kiezen!
 • Als ik het over rmijn advocaat heb, dan praat ik wel eens over mijn pitbull. Niet omdat ze er zo gevaarlijk uit ziet, maar omdat ze haar tanden er zo stevig in kan zetten. Ze is scherp, doortastend en heeft een helder doel voor ogen. Als hondentrainer maak ik wel vaker vergelijkingen tussen hond en mens en zou bij haar eerder aan een Bordercollie denken; vriendelijk uiterlijk, doeltreffend, graag werken voor de opdrachtgever, rechtvaardig en bijzonder intelligent. Vanuit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat je bij mr. Molenaar in goede handen bent en met vertrouwen de rechtszaal kan betreden. Tot nu toe heeft ze mij met succes vertegenwoordigd en ik beveel haar dan ook van harte aan.

UITGELICHT